Twitter kullanıcılarının yeni alternatif uygulaması Mastodon!
  1. Anasayfa
  2. Sosyal Medya

Twitter kullanıcılarının yeni alternatif uygulaması Mastodon!

Elon Musk'ın Twitter'i satın almasının ardından yüzlerce kullanıcı, alternatif sosyal medya uygulaması olan Mastodon'a akın ediyor.

Elon Musk’ın Twitter’i satın almasının ardından yüzlerce kullanıcı, alternatif sosyal medya uygulaması olan Mastodon’a akın ediyor.

Bir Mikro blog sitesi olan Mastodon, #twittermigration (#Twittergöçü) sırasında yüzbinlerce Twitter kullanıcısının akın etmesiyle son birkaç hafta içinde patlayıcı bir büyüme kaydetti. Mastodon bugün 1 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahip.

Perspektif olarak, Nisan ortasında Musk, Twitter’ı satın alma planını açıkladığında, Mastodon’un aylık yalnızca yaklaşık 250.000 aktif kullanıcısı vardı. Rakamlar, Twitter’a kıyasla hala küçük. Ancak Mastodon’a artan ilgi, platformu değerli bir rakibe dönüştürmeye yardımcı olabilir. Bu kıyıda köşede unutulmuş acemi sosyal medya platformu gerçekten başarılı olabilir ve kendisini Twitter’a sağlam bir alternatif olarak kabul ettirebilir mi?

mastodon

Mastodon nedir?

Mastodon, bazı açılardan Twitter’a benzeyen ve diğer açılardan çok farklı olan bir mikro blog platformudur. 2016 yılında 29 yaşındaki Alman programcı Eugen Rochko tarafından kuruldu. En önemli özelliği bağımsız, kullanıcılar tarafından yönetilen sunuculardan oluşması ve belirli bir merkezden yönetilmemesi. Bu farklılık, platformu, sitenin tek bir yönetim organı tarafından denetlendiği Twitter, Instagram ve Facebook’tan farklı kılar.

Bazı durumlarda, yeni kullanıcıların artması teknik sorunlara neden oluyor. Rochko’nun kendi Mastodon sunucusu geçen hafta hız yavaşlamaları yaşadı, ancak o zamandan beri donanımı yükseltti.

Birçok yönden Twitter’a benzese de Mastodon’un işleyişi farklı. İlk hesap açılışında platformda “örnekler” adı verilen bir sunucu ağı bulunuyor. Örnek, bir sunucunun başka bir adıdır. Her sunucu, Mastodon yazılımının bir sürümünü çalıştırıyor. Twitter’da olduğu gibi, kullanıcılar kısa yorumlar veya mesajlar gönderebiliyor. Twitter’da mümkün olan 280 karakterin aksine Mastodon’un 500 karakterlik bir sınırı var. Kullanıcılar ilgilendikleri kişileri takip edebilir ve özel mesajlar gönderebilir.

mastodon

Dilediğiniz Mastodon Sunucusunu Seçebilirsiniz!

Mastodon’un belirli bir sahibi yoktur. Açık kaynak kodunu paylaşan dağıtılmış bir bağımsız sunucu grubudur. Bu paylaşılan kod, onları birçok kişinin “Fediverse” ( Dağıtık Teknoloji) olarak adlandırdığı birleşik bir modelde birbirine bağlar. Eğer merkezi bir yürütme organı varsa, Mastodon adında kar amacı gütmeyen bir kuruluştur, ancak Rochko’nun belirttiği gibi, birileri bu kar amacı gütmeyen kuruluşu satın alsa veya kontrolünü ele geçirse bile kontrol edemez.

Bu sunucuları birbirine bağlayan protokole ActivityPub denir. Herkesin bu açık kaynaklı yazılımı kullanmasına ve Twitter tarzı bir topluluğa ev sahipliği yapan bir sunucuyu başlatmasına izin verir. Her topluluğun kendi kuralları vardır ancak Mastodon tarafından yayınlanan ortak bir dizi ilke ile bağlantılıdır.

En iyi benzetme, Mastodon’u e-posta gibi düşünmektir. İstediğiniz herhangi bir e-posta hizmetinde (Gmail, Hotmail, Proton Mail vb.) bir hesap oluşturabilir ve yine de diğer e-posta hizmetlerinde hesabı olan kişilerle sorunsuz bir şekilde iletişim kurabilirsiniz. Mastodon’un çok sayıda bağımsız sunucudan oluşan fediverse’si de benzer şekilde çalışır.

Bu birbirine bağlı topluluklar, tüm “Fediverse” ile iletişim kurar. Akışı tüm federasyondan görebilirsiniz. Bu terimlerin Twitter’dakinden biraz farklı bir anlamı olsa da, herhangi bir bağlı sunucudaki herhangi birinden gelen bir mesajı okuyabilir, beğenebilir ve hatta öne çıkarabilirsiniz.

Sadece kendi topluluğunuzdakilerle iletişim kurmak veya tüm dünyayı görmek için görüşünüzü değiştirebilirsiniz. Aynı şekilde, Fediverse’teki herhangi bir sunucudan gelen içeriği engelleyebilirsiniz.

Mastodon’a nasıl kayıt olunur?

  1. Resmi Mastodon web sitesini ziyaret edin
  2. “Başlayın” seçeneğine tıklayın
  3. “Kategori” den bir sunucu seçin. Seçenekleriniz arasında Genel, Sanat, Teknoloji, Yiyecek vb. yer alacaktır.
  4. Tercih edilen bir “Dil” seçin
  5. Seçtiğiniz kategori ve dile göre ekranda bir sunucu listesi görünecektir. Tercih edilen sunucu için “Katıl”a tıklayın
  6. Kullanıcı adı, e-posta kimliği, şifre gibi birkaç ayrıntıyı doldurmanız gerekecek. Bilgileri doldurduktan sonra “Kaydol” düğmesine tıklayın
  7. E-posta adresini doğrulamak için hesabınıza bir e-posta gönderilecektir. Postayla gönderilen bağlantıya tıklayarak doğrulayın .
mastodon

Diğer haberlerimize buradan göz atabilirsiniz:

Twitter’da neler oluyor? [Güncel]

Twitter verilerinizin bir arşivi nasıl indirilir?

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir