1. Anasayfa
  2. İnceleme

Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi
Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Arkadaşlar herkese selamlar, 2 haftadır birlikte olduğum Legion 5 Pro hakkında ki incelememe hoş geldiniz. Aylardır piyasada ki durgunluk ve RTX 3000 ailesinin bir türlü ülkemize gelememesinin böylesine güzel bir laptop ile noktalamak cidden mutluluk verici. Uzun, yorucu ve sıkıcı cümleler ile incelemeyi uzatmak istemiyorum.

Hazırsanız incelemeye geçelim.

Ürünü MediaMarkt üzerinden 20 bin Türk lirasına 2.5 hafta önce satın aldım. Ürünün donanım özellikleri şu şekildedir;

RTX 3070 140W
Ryzen 7 5800H 8C 16t
2K 1600p HDR400 500 nit ekran
32 GB 16x2GB Dual Channel RAM
1 TB M.2 SSD
Windows 10 Home (çoğu laptop FreeDOS geliyor ve orijinal Windows 1.299,00 ₺ olduğuna göre gayet iyi bir artı.)

Ürünün detaylı özelliklerine ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Herkesin nefesini kesen ekran

Laptopun dikkat çeken en güzel yerlerinden biri olan ekrandan başlamak istiyorum. Renk gamutu cidden gayet iyi, %100 sRGB her konuda sizleri fazlasıyla tatmin edecektir. Sadece profesyonel anlamda video tasarımı veya fotoğraf düzenleme işleri ile uğraşan arkadaşlar Adobe SRGB’si %100’e yakın sayılı bir iki modele yönelebilir ama oyunculuk konusunda panel cidden bütün ihtiyaçları karşılamaya hazır. 165Hz’lik IPS gayet kaliteli bir paneli var. Asıl olay 16:10’luk en boy oranı, cidden daha karemsi ekran her şeye daha hakim olmanızı sağlıyor. Özellikle video editlerken veya internette dolaşırken ekrana çok daha fazla şeyin sığdığını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ek olarak rakiplerinde 300-350 nitlik parlaklığı çok daha düşük panelleri düşündüğümüzde Legion’ın ekranı 500 nit olarak sınıfının epey önünde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Tank mı laptop mu?

Genel olarak tanktan hallice tamamen alüminyum kasaya sahip Legion 5 Pro her tarafından Premium bir cihaz olduğunu gösteriyor diyebiliriz. Özellikle arka tarafında bulunan “Mercedes” logosunu andıran Legion logosu beyaz ışıklandırma ile gayet güzel görünüyor. Uzun lafın kısası plastik malzemeyi anca cihazın alt kısmında görebilirsiniz. Onun dışında her tarafta cidden kaliteli alüminyum hakim. Tek eleştirim klavyenin sol kısmı çok az esneyebiliyor. Kesinlikle buram buram Premium kokuyor, çok üst düzey bir cihaz olduğu malzeme kalitesinden de rahatlıkla anlaşılıyor. *Legion sen bu sporu yapıyorsunnn*

“Legion Klavyesi”

Malzeme kalitesinden sonra klavyeyi anlatmadan geçmek olmaz. Klavye cidden laptoptan bekleyebileceğiniz çoğu şeyi karşılıyor. Genelde forumlarda “Legion klavyesi” olarak kalıplaşmış lafı sürekli görüyordum ve cidden kullanınca anladım. Tuşlar çok geniş olduğundan mekanik klavye kullanan ben bile gayet hızlı bir şekilde alışıp en az mekanik klavye kadar hızlı yazmaya başladım. Tuşların hisside gayet lineer ve sert. Yazı yazarken veyahut oyun oynarken gayet rahat bir his verdiğini söyleyebilirim. Tek eleştirim maalesef her tuşa özgü RGB yerine 4 bölgeli RGB olması diyebilirim maalesef her tuşa özel RGB aydınlatma Legion 7’de sunuluyor. Buna rağmen 4 bölgeli RGB’de gayet güzel ve yeterli diyebilirim, sadece insan böylesine Premium bir cihazda altı üstü her tuşun altına bir aydınlatma bekliyor. Tabii ki işin gerçek boyuna bakıldığında GE76 kadar başarılı bir klavye yok. SteelSeries mekanik klavye doğal olarak daha başarılı ama hiç aratmayacak kadar da iyi bir klavyesi var Legion’ın. Ondan dolayı işiniz rahat olabilir. Yıllardır mekanik klavye kullanan birisi olarak bile yazma hızımın %75’ini direkt olarak yansıtabildim.

Peki ya taşınabilirlik?

Evet, gelelim laptop alma nedenlerimizden birine…
140W 3070, 5800H, 2K 500nit HDR’lı ekranı düşündüğümüzde 2.5 kg gayet mütevazi gelebilir. Ancak durum adaptör, kablolar gibi yan etkenlere geldiğinde Legion 5 Pro biraz sınıfının altında kalıyor diyebilirim ama performansı düşündüğümüzde hiç ama hiç sorun edilecek bir olay gibi kalmıyor. 300W’lık güç adaptörü/tuğlası cidden büyük. 1-1.5 Kg’lik ağırlığını da düşünürsek genel laptop ağırlığı 3.5-4Kg’ye çıkıyor. Genel olarak taşınabilecek bir ağırlık ama uçak yolculukları vb. olaylarda biraz illallah ettirecek gibi geliyor. Laptopun açık ara en kötü ve tek büyük sorunu olabilir. Ancak en yakın rakiplerine baktığımızda da çok farklı bir durum göremiyoruz. Cihazın genel performansının yanında cidden kayda değer bir şeymiş gibi gelmiyor bile. Genel olarak rakiplerine göre 0.5-1KG kadar fazlası var Legion 5 Pro’nun.

Kamera var mı?

Aslında bunu ana konu olarak değinmek pek istemiyordum ama webcam’i olmayan ASUS’ları görünce inadına açmak istedim. 5-6 bin TL daha pahalıya satılan Webcam’siz, MUX’sız G17-15’leri düşündüğümüzde 720p 30 kare vasat bir kameraya sahip Legion 5 Pro. Toplantılarınızı, görüşmelerinizi veya genel kamera ihtiyacı olan yerleri rahatlıkla karşılayacaktır ama tabii ki yayıncılık kalitesinde bir kamera değil. Işık yetersiz gelirse piksel sayarsınız diyebilirim. Bu durumda en azından kamerası var deyip geçebiliyorsunuz. En güzel kısmı laptopun sağ kısmında bulunan e-shutter ile kameranızı bir Switch vasıtasıyla kapatıp açabiliyorsunuz. 20 bin TL’ye satılan bir cihazdan böyle bir kamera beklemezsiniz ama en azından kamerası var.

Performans ve soğutma nasıl?

Gelelim en güzel bölüme. 140W’lık 3070 ve 5800H’ın mükemmel birlikteliğine. RTX 3070 Dynamic Boost 2.0 sayesinde işlemcinin arka planda kaldığı oyunlarda 140W seviyelerine rahatlıkla çıkıyor. Battlefield V gibi işlemcinin de ön planda olduğu oyunlarda 125W-130W civarlarında seyrettiğini söyleyeyim.

Oyun performansı cidden masaüstü RTX 3060 Ti ile denk diyebilirim. Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege’i 1600P’te Ultra’da rahatlıkla 240 FPS+ oynayabiliyorsunuz. Sıcaklıklara gelirsek işlemcinin 90’ı gördüğü tek oyun diyebilirim. GPU 75, CPU ise 90-92 bandında dolaşıyor ama işlemcinin TB kapatma işlemi ile FPS’yi 10-15 kadar düşürüp CPU’nun baz frekansta çalışasını sağlayarak CPU sıcaklığını 70’lere düşürmek gayet mümkün. Böyle yaptığımızda FPS 200-220 oluyor ama GPU 68, CPU ise 70 derecelerde seyrediyor. Cidden büyüleyici.

Battlefield V, 1600P’te Ultra’da 110+ FPS akıyor diyebilirim. GPU 77, CPU 86 derecelere ulaştı.
CoD Warzone’da da durum farklı değil, 1600p Ultra, DLSS kalitede 120 FPS civarlarında değerler almak gayet mümkün. Tabii ki çözünürlüğü 1200p yaparak FPS’nizi %20-30 civarında artırabilirsiniz. Ekran kartımı en ısındıran oyundu şu ana kadar, GPU 80, CPU ise 88’lerde seyretti. Baz frekans olayını ek olarak diğer oyunlarda da test ettim. Genel olarak 8 çekirdek, 16 threadlik bir işlemciye sahip olduğundan baz frekansta dahi darboğaz yaşanmıyor hiçbir oyunda. Eğer sıcaklıklar sizi rahatsız ederse baz frekansta rahatlıkla düşük sıcaklıklarda kullanabilirsiniz.
Gelelim belalı oyun Cyberpunk 2077’e, 1600P’te Ultra, RTX kapalı ve DLSS kalitede inanılmaz akıcı 70-80 FPS oynayabildim. Anlık dalgalanmalar olabiliyor ama 60 FPS’nin altına hiç düşmedim. Genel olarak cihaz tam bir canavar.

Uzun kullanım önerisi

Ek olarak uzun süre kullanımdan sonra bir öneri daha vermek istiyorum. Laptop’un altında bulunan havalandırma girişlerini kapatmanız ekran kartını 6-7 derece, işlemciyi ise oyununa göre 10 hatta 15 dereceye kadar ısıtabiliyor. Size önerim Legion 5 Pro’yu yerden 5-6 cm yukarı konumlandırırsanız alt kısmından hava alarak çok daha serin bir kullanım sergilemeniz mümkün. Kitap veya laptop soğutucu ile bu durumu yapmak gayet mümkün.

Gelelim 5800H’ın stres testi ve benchmark sonuçlarına;
Throttle’ın T’si yok ve bundan dolayı da bu sıcaklıkları görüyor işlemci zaten.

Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Cinebench R23’te durum tam anlamıyla mükemmeldi. Single Core testinde işlemci 88’lerde takıldı ve zar zor 91 gördü.

Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Ek olarak az önce bahsettiğim yerden yüksek şekilde olmadığını da söyleyeyim. Yerden yüksek veyahut soğutucu ile sıcaklıkları rahatlıkla düşürebilmek mümkün.

11800H’lı versiyon beklenmeli mi?

Yeni çıkan Intel 11800h serisi ile karşılaştıran birçok arkadaşlara diyeceğim şu, 7nm bir işlemci ile 10nm bir işlemciyi karşılaştırıyorlar. AMD bu sıcaklıkların gayet normal olduğunu, ömrünü kısalması gibi durumların olmadığını onlarca kez söyledi. Performans olarak Intel işlemciler frekans kısıyor, bu durum 5800H için geçerli değil. 95 derecede dahi işlemci 4.2GHz’leri görebiliyor. Bundan dolayı 95 dereceyi görüyor zaten. Bu durumda tercih kullanıcıya kalıyor.

SSD mi roket mi?

Cidden WD’nin PC SN730 SSD’si performans olarak gayet iyi. Özellikle hız olarak çok çok iyi. Sistemin 5-6 saniyede açıldığını da söylemeden geçmeyeyim. Aslında PCIe 4.0 destekli modelleri yavaş yavaş görüyoruz. PCIe 4.0 ile çok daha yüksek bant genişliğinde okuma/yazma hızları elde etmek mümkün. Burada Legion PCIe 3.0’lık gayet de yeterli bir M.2 model kullanmış. 4.0’a pekte gerek yok bence.

Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Sonuç olarak incelememi da burada sonlandırıyoruz. Legion 5 Pro kesinlikle sınıfının en iyisi olmaya aday. Fiyat/Performans, eşsiz ekranı ve mükemmel performansı cidden taktire şayan. RTX 3070, Ryzen 7 5800H, 32GB RAM ve kusursuz ekranı ile piyasayı domine etmeye geliyor.

Legion 5 Pro gece görüntüsü
Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi
Çok Beklenen Legion 5 Pro İncelemesi

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir