1. Anasayfa
  2. Teknoloji
Trendlerdeki Yazı

Güneş Enerjisi ve Solar Paneller Üzerine Derinlemesine Bakış 

Güneş Enerjisi ve Solar Paneller Üzerine Derinlemesine Bakış 
Solar Panel
Photovoltaic modules reflect sunset light and clouds

İklim krizi ve getirdiği etkiler, temiz enerji kullanımının önemine dair bir uyarı niteliğindedir. Bu bağlamda, birçok ülke enerji sektörlerini yenilenebilir ve temiz enerjiye odaklanarak bu yönde çalışmalar yürütmekte ve enerji alanlarını bu yöne kaydırmaktadır.

Temiz enerji günümüzde farklı şekillerde üretim sağlamaktadır. Temiz enerji çeşitlerini;

  • Güneş enerjisi (kaynağı güneş)
  • Rüzgar enerjisi (kaynağı rüzgarlar)
  • Dalga enerjisi (kaynağı deniz ve okyanuslar)
  • Jeotermal enerji (kaynağı yer altı suları)
  • Biokütle enerjisi (kaynağı bitkisel ve hayvansal atıklar)
  • Hidrojen enerjisi (kaynağı su ile hidroksitler)
  • Hidrolik (hidroelektrik) enerjisi (kaynağı akarsular)

Türkiye’de Güneş Enerji Santrallerinin Yeri

Solar Panel

Ülkemiz diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında en verimli ışınım değerlerine sahiptir. Ancak Türkiye’de güneş enerjisi, ülkenin coğrafi yapısı göz önüne alındığında, kurulu güç olarak maalesef henüz istenilen seviyelerde değildir. Türkiye’nin potansiyeline rağmen kurulu güç ne yazık ki düşük. Ancak, GES’lerin önü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça açık. 

GES’ler diğer üretim modellerine göre kaynağını güneşten sağlıyor olması sınırsız bir kaynak kullanımıyla büyük bir avantaj sağlar. Ancak, sınırsız bir kaynak ve güneş ışınımı en verimle alındığı bir ülke konumunda olmamız, bu alanda şimdi daha az olan çalışmaların ileride yoğunlaşacağını gösteriyor. Bu alanda yürütülen çalışmaların artışıyla solar panellerin ülkemizde yaygın bir kullanıma sahip olacağı öngörülebilir. Güneş enerjisi, sürdürülebilir bir yaşam mücadelesinde önemli bir rol oynayacaktır. Ancak, güneş enerji üretiminde kullanılan bir solar panelin ömrünün 15-25 yıl arasında değişiklik göstermesi, gelecekte solar panel atıklarının artmasıyla olumsuz bir sonuca yol açabilir. Bu durumda, yeşil enerji üretim süreçlerinde sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm konularına dikkat edilmesi önemlidir; aksi takdirde, çevresel sorunlar kaçınılmaz olabilir. 

Bu konuda şimdiden önemli Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. Ancak, bu alana daha fazla odaklanılmalı ve süreci şimdiden sürdürülebilir hale getirmek için araştırmalar yapılmalıdır.

Dünya’da Eskiyen Güneş Panellerine Yönelik Çalışmalar

Solar Panel

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden (NTU Singapore) EtaVolt adında bir spin-off şirketi, eski ve yeni güneş panellerini gençleştiren ve ömrünü uzatan bir cihaz geliştirdi.   

EtaVolt’un geliştirdiği teknoloji, güneş enerjisi sektöründe özellikle zorlu çevre koşullarının neden olduğu panellerin hızlı bozulması sorununa çözüm sunuyor. Özellikle tropikal bölgelerde, güneş panelleri kurulumdan kısa bir süre sonra, özellikle ilk yıl içinde verimliliklerini kaybediyor ve bu durum küresel olarak tahmini 2 milyar dolarlık enerji kaybına neden olabiliyor.   

EtaVolt’un Advanced Regeneration Technology ise piyasadaki silikon güneş panellerinin yüzde 90’ından fazlasında işe yarıyor. Bu teknoloji, bor, oksijen, kusurlar ve safsızlıkları içeren panellerin ömrünü uzatmada etkili bir çözüm sunuyor. 

TU Eindhoven’ın Solar Team Öğrencileri Güneş Enerjisi İle Çalışan Otomobil Tasarladı!

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir