Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri son dönemlerde Web tabanlı reklamlar hemen hemen her dijital ortamda karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte bunları tuzaklara çevirmeye çalışan kötü amaçlı kişiler ve gruplarda çeşitli yöntemler ile kullanıcıları tuzağa düşürmeye çalışıyor. Google, Microsoft, Apple, gibi büyük teknoloji şirketleri bile bazen bunların üstesinden gelmekte zorlanıyor peki biz kişisel olarak buna karşı ne kadar güvendeyiz, nasıl önlemler almalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz gelin beraber inceleyelim.
Beklenmedik ödül kazanımlarından çekici yetişkinlere yönelik içerik tuzaklarına kadar web tabanlı reklam yazılımlarının aldatıcı dünyasında herkese göre bir yer vardır. Eğer daha önce çevrimiçi olduysanız ve buradaysanız, kesinlikle benzer konularda aldatıcı ve şüpheli bir çok reklam ile karşı karşıya gelmişsiniz demektir. Muhtemelen bununla karşılaşan kişilerin büyük çoğunluğu web tabanlı reklam yazılımları ile karşılaşmıştır. Bu konunun temelini anlamak için bir dakikamızı ayıralım.
Web tabanlı reklam yazılımları, bir partideki davetsiz misafirler olarak görülebilir. Beklenmedik bir şekilde ortaya çıkarlar, biraz zorba olabilirler ve hoş karşılanmalarını abartma konusunda ustalığa sahiptirler. Küçük bir rahatsızlıktan daha kötüsü tarama hızınızı yavaşlatabilirler ve bazen de kişisel bilgilerinizin peşinde olabilirler. Avast 2023 2. Çeyrek Tehdit Raporu’na göre, reklam yazılımlarının büyük ses getirdiği açık.
Web Tabanlı Reklam Nasıl Çalışır?
İnternet tabanlı uygulamalarda ve web sitelerinde ses, görüntü, animasyon gibi teknolojilerin kullanıldığı online pazarlama içerisinde yer alan reklamlara internet reklamları denilmektedir. İnternet reklamları olarak banner reklamları, arama motoru reklamları, metin reklamları, video reklamlar, pop-up reklamlar, rich medya reklamları, içerik sponsorlukları ve reklamları sayılabilir. İnternet reklamlarını geleneksel reklam türlerinden üstün tutan özellikleri şunlardır. dönüşüm ölçümleme, hızlı gösterim, düşük maliyet, konum hedefli gösterim, zaman hedefli gösterim, ilgi alanı hedefli gösterim, anahtar kelime hedefli gösterim, konu hedefli gösterim ve etkileşimdir. Araştırmacılara göre 2023’ün ilk yarısında en yaygın üç reklam yazılımı türü şunlardır;
Gerçek Olmayacak Kadar Güzel Bir Ödül ve Kazanan Kişi.
Şunu hayal edin Birden bire özel bir ödül kazandığınızın haberini alıyorsunuz. Heyecan verici, değil mi? Ancak küçük bir sorun var, herhangi bir yarışmaya katıldığınızı hatırlamıyorsunuz çünkü bunu yapmadınız. Bu bir dolandırıcılık, Bu reklam yazılımı tekniği genellikle sanal oyunlar veya piyangolarla ilgilenmeyi içerir. Güveninizi kazanmak için tanınmış marka adlarını bile sergileyebilirler. Bağlandığınızda “kazanma” anı gelir ve aniden sözde ödülünüzü almak için kişisel bilgilerinizi isterler. Peki ya kenardan dost canlısı bir sohbet robotu aniden çıkıp size rehberlik etmeye ya da güven vermeye çalışırsa? Buna kesinlikle dikkatli yaklaşmanızı tavsiye ederim.
Yetişkinlere Yönelik İçerik Tuzağı.
Yetişkinlere yönelik içerik, doğası gereği çekiciliğiyle, reklam yazılımı için başka bir tuzaklı araçtır. Kullanıcıları özel sohbetler, videolar veya diğer cazip içerik vaatleriyle kandırıyorlar. Ama olay şu ki, kancaya takıldığınızda talepler başlıyor. Sizi kaydolmaya teşvik edebilir veya daha da kötüsü, kapsamlı kontroller yapılmadan sizi yaşınıza uygun olmayan içeriklere yönlendirebilir, belki de yüksek ücretli üyeliklere zorlaya bilirler, karar vermeden önce iki kez düşünmek her zaman iyi bir kuraldır.
Ücretsiz Film Tuzağı ve Reklam Labirenti.
Hepimizin gerçekleştirdiği bir aktivite olan rahatlatıcı bir film gecesi için hazırlanmaktır. rahatlamak için konsantre olduğunuz sırada bazı reklam yazılımı platformları, trend olan filmlere kısa bakışlarla sizi eğlendirerek bir sürükleyicilik hissi yaratır. Ancak siz tam bu işin içine girerken duraklatma düğmesine basıyorlar, kayıt yaptırmanızı, tıklamanızı veya bazen de anket yapmanızı istiyorlar.
Böylece filmin büyüsüne geri dönmek yerine, çoğu zaman daha fazla reklamdan oluşan bir labirentte gezinmek zorunda kalırsınız. İnternette huzur içinde gezinmek istediğinize eminim, ancak dijital dünyayı uçsuz bucaksız bir okyanus olarak düşünmeliyiz. Güzellik ve maceranın yanı sıra farkında olmayanları yakalamaya hazır bazı sinsi akıntılar da var. Biraz bilgi ve biraz dikkat ile sorunsuz bir şekilde yelken açmak için iyi bir donanıma sahip olabilirsiniz. Geniş çevrimiçi alanı güvenle ve merakla keşfetmenin keyfine varmak için bilinçli kullanıcı olmayı kendimize bir şart edinmeliyiz.
Bir başka konuda görüşmek üzere takipte kalın güncel kalın.
Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi Twitter adresimizi takip etmeyi unutmayın.
GÜNCEL KONULAR: