1. Anasayfa
  2. Oyun

Oyuncuların özlediği fuar: GİST 2022

Oyuncuların özlediği fuar: GİST 2022

Selamlar Tech Dergi okurları! Bugün sizlere 16-18 Eylül tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen oyun fuarı GİST 2022 izlenimlerimi aktaracağım.

Öncelikle 2018 yılından beri Tech Dergi olarak GİST ekibi tarafından etkinliğe davet ediliyoruz ve katılım sağlıyoruz. Ayrıca ben de hem editörlüğüm sırasında hem de bireysel olarak ilk günden beri fuarı ziyaret ediyorum. Bundan dolayı da fuarı eksileriyle, artılarıyla, doğrusuyla, yanlışıyla ele almak istiyorum.

Gaming İstanbul fuarı, 2016 yılından beri birçok marka işbirliği ile birlikte İstanbul’da düzenlediği etkinliklerle oyuncularla buluşuyor. Ön planda oyunsever ziyaretçilere farklı deneyimler sunan GİST, arka planda da oyun geliştiricilerle, B2B alanında marka yetkilileriyle görüşüp sektörde elde edilen network sayesinde oyun dünyasına katkı sağlıyor.

GİST’e kimler geliyor

Gaming İstanbul etkinlik alanına; bugüne kadar sayısı büyük marka, indie oyun geliştiricileri, cosplay yapan oyunseverler, oyun dünyasının yetkili isimleri, fenomen yayıncı ve içerik üreticileri eşlik etti.

GİST 2022’de neler oldu?

Fuara ilk girdiğim an, alanın geçtiğimiz yıllara oranla daha boş olduğu ve marka standlarının sayısının azlığı dikkatimi çekti. Alanda birkaç oyun ekipman üretici markası, birkaç (indie olmayan) oyun markası, masa oyunları alanı vardı. Bunlara ek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) “OGEM” (oyun geliştirme merkezi) ve LAN Party adıyla kurduğu bir de turnuva sahnesi vardı. Ayrıca “atari oyuncu topluluğu”, indie oyunlar bölümü ve konsepte uygun el işi ürünlerin satıldığı İBB zanaatkârlar pazarı kısmı da fuarda idi.

Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl katılımcıların fuarda oyun namına çok az şey tecrübe etme fırsatı oldu. Sony Türkiye, ASUS, Xbox Türkiye, PUBG, PlayStore Türk Telekom, Monster, Riot Games ve oyunseverler tarafından talep gören birçok firma GİST 2022’de yer almadı. Ayrıca alanda oyuncuların zaman geçireceği konsol ve bilgisayarlar çok az idi ve ziyaretçilerin dinlenmesi için koltuk üretici firmaların getirdiği oyuncu koltuğu sayısı yetersizdi. (GİST 2022’ye oyuncu ekipmanı üreten hiçbir koltuk markası katılım sağlamadı)

VR tecrübesi ve oyuncu ekipman kıtlığı

Gaming İstanbul 2022’de oyun ekipman üreticisi olan Rampage, HyperX, SteelSeries, Logitech markalarından hiçbirinin standını göremedik. Ayrıca geçtiğimiz fuarlarda bolca deneme imkanımız olan VR gözlük ekipmanları da bu yıl çok az sayıda yer almış.

Oyuncuların özlediği fuar: GİST 2022

GİST 2022’nin içerdikleri

Fuarın iç teması –bence– daha çok B2B izlenimi veriyor. Publisher arayan ve oyunlarını geliştiren indie yapımcılar, İBB’nin OGEM standı da bunlara örnek olabilir. Sanki daha çok yatırımcı arayan yapımcılar için düzenlenmiş gibi bir havası vardı. Ek olarak fuarda, geçtiğimiz aylarda bizim de davet edildiğimiz BAU GameLab (TechCamp BUG) standı da yer alıyordu.

Gaming İstanbul düzenlendiği her yıl oldukça yoğun ve seri bir ziyaretçi akınına uğruyor. Girişte dakikalarca sıra bekliyorsunuz. Birbirinden farklı, yaratıcı ve eğlenceli cosplayer’lar ile karşılaşıyorsunuz.

Naçizane benim yorumum

Gaming İstanbul fuarını cidden seven ve her yıl katılmaya çalışan biri olarak, geçtiğimiz fuarlara kıyasla bu yılın kötü gidişatını görmek beni oldukça üzdü. Pandemi dönemiyle yapılamayan 2021 fuar yılının da acısını çıkarırız diye düşündüğüm etkinlik maalesef ki içerik olarak çok yetersiz kalmış. Ülkemizde zaten sayısı yeterince az olan ve değer görmeyen oyun fuarcılığı sektörü umarım bundan sonraki süreçlerde dolu dolu içeriklerle yeniden oyunseverlerin karşısına çıkar.

Diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz!

5 yaşında bilgisayarla tanışmış, teknoloji, oyun ve müziğe yoğun ilgi duyan; her şeyden bir parça kapmış kimse.

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir