1. Anasayfa
  2. Uzay

Dünyadan 1500 Işıkyılı Uzakta Patates Şeklinde Gezegen Keşfedildi!

Dünyadan 1500 Işıkyılı Uzakta Patates  Şeklinde Gezegen Keşfedildi!

Araştırmacılar, WASP-103b adında, Dünya’dan yaklaşık 1.500 ışık yılı uzaklıkta, patates veya ragbi topu şeklinde olduğunu söyledikleri bir gezegen keşfettiler.

Güneş, Dünya’dan yaklaşık 110 kat daha büyüktür. Sistemimizin devinden bile daha büyük Jüpiter. Keşfedilen Gezegen Jüpiter’in yaklaşık bir buçuk katı büyüklüğünde ve bununla birlikte, gezegenin kendi yıldızına yakın olması, olağandışı şeklinden kaynaklanıyor. Gökbilimciler, WASP-103b’nin Güneşimizden daha büyük ve daha kütleli olan F tipi bir yıldızın etrafında yer aldığını söylüyor. 

Dünya’nın Güneş’i ve Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenleri yörüngeye oturtması bir yıl sürer, Güneş’in bir dönüşünü tamamlaması da en az birkaç ay veya birkaç yıl alır. Ancak, “sıcak jüpiterler” olarak bilinen ve ev yıldızlarının yörüngesinde günler ve saatler içinde dönen bazı ötegezegenler var. WASP-103b’nin yörünge periyodu ise sadece 22 saat.

WASP-103b, ana yıldızından sadece 20.000 mil uzaklıkta

Astronomi ve Astrofizik dergisinde yayınlanan  çalışma, WASP-103b’nin ana yıldızından sadece 20.000 mil uzakta olduğunu ve bunun gelgit streslerinin onu olası bir şekle sokmasına neden olabileceğini söyledi. Karşılaştırdığımız zaman Dünya’nın ana yıldızı Güneş ile  arasındaki mesafe yaklaşık olarak 93 milyon mildir.

Araştırmanın ortak yazarlarından Jacques Laskar yaptığı açıklamada , “Cheops’un bu küçük deformasyonu gerçekten ortaya çıkarabilmesi inanılmaz” dedi .

 NASA’nın Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarından gelen verilere güvenen araştırmacılar ESA’nın CHEOPS uydusunu kullandılar ve WASP-103b’nin şeklinin ragbi topuna benzediğini bu verilerle ortaya koydu.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir