1. Anasayfa
  2. Otomobil

BMW Motorrad’dan Big Boxer Motor

BMW Motorrad’dan Big Boxer Motor

BMW’nin motorları söz konusu olunca akıllara ilk olarak kendine has karakteristik özellikleri olan herkesin hastası olduğu o meşhur Boxer motor gelir. Kısaca söz edersek vites geçişlerinde tork kaybı yaşatmaması ve gazı her açtığınızda çekişin bol bol gelmesi ve buna rağmen az yakıt tüketimi vs. özellikleri olan bir motor bloğu.

BMW iddiası olan bu motor bloğunu daha iddialı bir hale getirmiş ve bize yeni bir Boxer motor deneyimi sunmaya hazırlanıyor.

Borusan Otomotiv’in Türkiye distribütörü olduğu BMW Motorrad, markanın genlerini oluşturan boxer motoru yeniden yorumlayarak geliştirdiği 2 silindirli Big Boxer’ı tanıttı. Ayrı bir motor ve şanzıman muhafazasıyla birlikte tahrik edilen üstten subaplı tasarıma sahip yeni Big Boxer, aynı zamanda Concept R 18 ve Concept R 18/2 olmak üzere iki farklı BMW Motorrad prototipinin de temelini oluşturuyor.

BMW Motorrad'dan Big Boxer Motor

Bir motosiklet serisinde, şimdiye kadar kullanılan en yüksek kapasiteye sahip çift silindirli Big Boxer, 1.802 cc motor hacmi, 107,1 mm çap ve 100 mm strok değerleri sunuyor. 4.750 dev/dk’da 91 beygir güç üreten motor, 3.000 dev/dk’dan itibaren 158 Nm maksimum tork sağlarken 2.000 – 4.000 dev/dk arasında 150 Nm’nin üzerinde tork sunabiliyor. Dikey olarak ayrılmış alüminyum motor muhafazasına sahip motorun maksimum devri ise 5.750 dev/dk. Hava/yağ soğutmalı büyük yivli silindirlere ve silindir kafalarına sahip Yeni Big Boxer’ın vites kutusu ve hava giriş sistemi dahil olmak üzere toplam ağırlığı 110,8 kilogram.

Geçmişteki rol modeline paralel olarak Big Boxer’da da iki eksantrik, krank mili üzerinde sola ve sağa yerleştirildi. Bu hasas yapı sayesinde, gelişmiş kontrol hassasiyeti ve daha yüksek devir dengesiyle birlikte genel olarak daha sert bir subap tahriki elde edilebiliyor.

Daimi Senkromeçli 6 İleri Şanzıman ve Zıplamaya Karşı Kendinden Destekli Tek Plakalı Kuru Debriyaj

BMW Motorrad'dan Big Boxer Motor

Daimi senkromeçli 6 ileri şanzıman, bir çift bölmeli alüminyum muhafaza içine yerleştirilerek helisel dişli çiftleriyle 4 milli şanzıman şeklinde tasarlandı. Opsiyonel olarak tercih edilebilen Geri Vites, bir ara dişli ve bir elektrikli motorla tahrik edilerek manuel olarak değiştirilebiliyor.

Tecrübeli bir motosiklet sürücüyseniz ani vites küçültmelerde arka teker kendini kitler ve bir viraj girişinde bu hatayı yaptıysak üzücü sonuçlara yol açabilir. İleri sürüş eğitimlerinde de bu tür bir tehlike ile karşılaşmamak için viraja girmeden vites küçültme hızı ayarlama işlemlerinin hallolması gerektiğinin de eğitimini verirler.

Pek çok BMW Motorrad boxer motorunda olduğu gibi tek plakalı kuru debriyaj, motorun ürettiği torku şanzımana aktarıyor. İlk defa zıplamaya karşı kendiliğinden destekli debriyaj şeklinde tasarlanan motor, vites sert bir şekilde düşürüldüğünde motorun sürükleme torku nedeniyle arka tekerleğin istenmeyen presleme etkisini ortadan kaldırıyor.

Umarız bu şanzıman sayesinde vites geçişlerindeki o kemikli ve acaba traktör şanzımanı mı bu sorusunu sorduran vites geçişleri de yerini şıkır şıkır geçen vites geçişlerine bırakmıştır.

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir