1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Yapay Zekaya Ne Kadar Güveniyoruz!

Yapay Zekaya Ne Kadar Güveniyoruz!

Günümüzde hızla gelişmekte olan teknolojilerden biri olan yapay zeka, bilgisayar sistemlerinin karmaşık görevlerini gerçekleştirmek ve öğrenmek için insan benzeri zekaya sahip olması hedeflenen bir disiplindir.  Adını hayatın her noktasında duyduğumuz yapay zeka ve sunduğu fırsatların ötesinde doğruluğunu sorgulatmaya başladı.

Yapay Zeka Yanlış Bilgiler Mi Yayıyor?

Yapay Zeka Görsel

Midjourney’den DALL-E’ye, DeepAI’dan Stable Diffusion’a gibi görsel odaklı yapay zekâ uygulamalarının ilgi uyandırdığından bahsetmeme gerek yok sanırım. Bu uygulamalar sayesinde yaratılan görseller bazen hayallere sığmayan bir geleceği gösterirken bazen gerçek mi sahte mi dedirten görseller oluşturarak bizleri şaşırttı. Eskiden yapay zekâ algoritmaları tümüyle bir kişinin yönlendirmesi sonucu oluşurken artık yapay zekâ uygulamalarında eski paradigmalardan kopmalar görülüyor.  

Yapay zekanı oluşturulması temelde veri setlerine dayanıyor ve bu veri setlerinde bulunan datalar yapay zekanın alacağı kararları da etkiliyor öncesinde yapay zekaya öğretilen veri setlerini oluşturmak bizim talimatlarımıza bağlıyken tüm bir işleyişe hakimdik artık yapay zekaya YSA (Yapay Sinir Ağları) yöntemiyle sunulan veri setlerinin oluşturduğu sayı dizilişlerine müdahale etmek çok zor çünkü hangi sayı dizilimin neyi değiştireceğini ya da daha kötü bir duruma getirip getirmeyeceğini bilemeyiz. Eğer siz yapay zekaya “Çiçekleri kötü” olarak gösterirseniz bu çiçeklerin sonu olabilir 🙁 Bu konuda yapay zekâ alanında şeffaf, açık, hesap verilebilir yapay zekâ sistemlerinin oluşturulması çok önemli bir nokta. 

Yeni Dünya: ChatGPT

ChatGPT

ChatGPT ilk başta internetteki bütün bir datayı kullanılarak eğitildi ve sonucunda herkes bunun büyük bir potansiyeli olduğunu fark ettiğinde birçok site kuruldu ve kurulan bu siteler ChatGPT sayesinde içerik üretimleri yaparak reklamlardan para kazandılar. Ancak ChatGPT yeni datalar oluştururken kendi oluşturduğu içerikleri de tekrar kullandı ve sonuçta hataların sürekli arttığı bir döngü oluşturmaya başladı. Bu durum beraberinde de birçok yanlış bilgiye neden oldu. Sonuçta yapay zekanın bu tarz içerikleri üretip üretmediğini anlamaya çalışan algoritmalar çıktı. Ancak bu durum da sonu olmayan bir silahlanma yarışına döndü. 

Sonuç olarak kurnazlık yaparak kısa yola kaçmak ve özgün olmaktan uzaklaşmakla birlikte başımıza daha fazla dert açabiliriz. Bu nedenle yapay zeka, iş kolaylaştırıcı bir yardımcı olarak kullanılmalı aksi takdirde bizim yerimizi tam anlamıyla doldurabilirse bir gün istenmeyen taraf biz olabiliriz 🙂

ChaGPT incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Yapay Zeka: Toplum Ve Etik

Yapay Zeka Görseli

Yapay zekanın gelişmesi beraberinde etik ve toplumsal değerler üzerinde bazı tartışmalar yarattı. Toplumsal anlamda en çok huzur kaçıran kısım sanırım yapay zekanın artık bazı işleri kolaylıkla yerine getirmeye başlaması ve bu durumun bazı insanların yetkin oldukları alandaki iş gücüne ihtiyaç duyulmamasıyla iş kayıplarına sebep olmasıdır. Ancak neden olduğu kayıplar yerine birçok yeni iş fırsatları sunarak bu alanda yeni değerler yarattı. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi,uygulanması ve yönetilmesi için insanlara yeni iş fırsatları doğdu. Tabii ki bu iş fırsatları için de yeni yetkinlikler kazanmalı ve kendinizi bu alanda eğitmeniz gerekir.

“Belki kurduğunuz bir iş için pazar araştırması yaparken yapay zekanın yardımcı olması yoğun iş gündeminizde sizin yükünüzü hafifletebilir.”

Yapay zekânın gelişimi bazı korkular yaratsa da sağlık, otomotiv, tarım, finans gibi birçok alanda yaratıcı ve verimli çalışmaların yürütülmesine olanak sağladığı için iyi yanları tartının ağır basan tarafında. Yapay zeka tartışmasız tüm bu alanlarda büyük ilerlemeler gerçekleştirirken verilerin gizliliği, algoritmik adalet, ayrımcılık, ön yargı gibi konular, yapay zeka etiği açısından dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlardır. Sonuç olarak yapay zekanın adil, şeffaf ve güvenilir verilere dayanarak sergilenmesiyle insanların refah düzeylerini arttırmak ve verimli olmasını sağlamak için sorumlu bir şekilde kullanılmalı çünkü teknoloji gelecek için kaçınılmaz bir son.

Hewlett Packard Enterprise Yapay Zeka Bulutunu Tanıttı

Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir