1. Anasayfa
  2. Gelecek Teknolojileri

Siber Tehditlerle Mücadelede Yapay Zekanın Yükselişi!

Siber Tehditlerle Mücadelede Yapay Zekanın Yükselişi!

Merhaba değerli Tech Dergi takipçileri bildiğiniz üzere son yıllarda hayatımıza giren teknolojik gelişmelerden en önemlisi şüphesiz yapay zeka destekleridir. Şirketlerden tutunda Okullara, Vakıflara, Sağlık Kuruluşlarına, Bankalara ve hatta cep telefonlarımıza kadar ulaşan bu teknoloji her alanda artık çok aktif rol sahibi olmuş durumda. Peki ya güvenlik? Siber Güvenlik alanında da üzerinde çalışmalar yapılan yapay zeka destekleri mevcut peki gerçekten bu alanda başarılı mı veya başarılı olur mu? Gelin sizlerle beraber bu konuyu inceleyelim.

Yapay zeka artık hayatımızın neredeyse her alanında önemli bir etki yaratıyor. Daha iyi sağlık teşhisleri ve tedavileri bile sunabiliyor. mali dolandırıcılık riskini tespit etmek ve azaltmak, envanter yönetimini iyileştirmek, ve hafta sonu tatilinde akşam bir film önerisi sunmak için bile kullanılabiliyor. Ancak yapay zekanın en önemli etkilerinden bazılarının Siber Güvenlik alanında olduğu da güçlü bir şekilde öne sürülebilir.

Siber Tehditlerle Mücadelede Yapay Zekanın Yükselişi!

Yapay zekanın hızla gelişen tehditleri öğrenme, uyarlama ve tahmin etme yeteneği, onu Dünyadaki işletmelerin ve Devletlerin korunmasında vazgeçilmez bir araç haline getirdi. İstenmeyen posta filtreleme gibi temel uygulamalardan gelişmiş tahmin analitiğine ve yapay zeka destekli müdahaleye kadar. Dijital varlıklarımızı siber suçlulardan koruyarak ön saflarda kritik bir rol üstleniyor.

Ancak siber güvenlikte yapay zekanın geleceği her şey güllük gülistanlık değil. Bugün yapay zeka teknolojisinin demokratikleşmesinin yol açtığı önemli bir değişimin ilk işaretlerini görebiliyoruz. Kuruluşları daha güçlü savunmalar oluşturma konusunda güçlendirmeye devam ederken, aynı zamanda tehdit aktörlerine daha karmaşık ve gizli saldırılar gerçekleştirebilecekleri araçlar da sağlıyor.

Bu yazımızda, tehdit manzarasının nasıl değiştiğini inceleyeceğiz, yapay zekanın siber savunmada oynadığı gelişen rolün izini süreceğiz ve gelecekteki saldırılara karşı savunmanın sonuçlarını ele alacağız.

Siber Güvenlikte Yapay Zekanın İlk Dalgası 2000–2010

Yeni milenyuma girerken dijital dönüşümün ilk aşamaları kişisel ve profesyonel yaşamlarımızı etkilemeye başladı. Çoğu kuruluşta, bilgi çalışanları işlerini sıkı bir şekilde yönetilen BT ortamlarında, masaüstü ve dizüstü bilgisayarların yanı sıra kurumsal BT altyapısının omurgasını oluşturan şirket içi veri merkezlerinden yararlanarak yaptılar.

Bu dönemde ön plana çıkan siber tehditler öncelikle kaos yaratmaya ve kötü şöhret kazanmaya odaklandı. 2000’li yılların başlarında ILOVEYOU, Melissa ve MyDoom gibi kontrolsüz bir yangın gibi yayılan ve önemli küresel aksaklıklara neden olan kötü amaçlı yazılımların doğuşuna tanık olduk. 2000’li yılların ortalarına doğru ilerledikçe, finansal kazanımların cazibesi, kimlik avı programlarının ve finansal kötü amaçlı yazılımların çoğalmasına yol açtı. Zeus bankacılık truva atı, şüphelenmeyen kullanıcıların bankacılık kimlik bilgilerini gizlice çalarak önemli bir tehdit olarak ortaya çıktı.

Siber Güvenlikte Yapay Zekanın İkinci Dalgası 2010–2020

Milenyumun ikinci on yılına geçerken BT altyapısının yapısı önemli ölçüde değişti. SaaS hizmet olarak yazılım uygulamalarının, bulut bilişimin, BYOD kendi cihazını getir politikalarının patlaması ve gölge BT’nin ortaya çıkışı, BT ortamını her zamankinden daha dinamik hale getirdi. Aynı zamanda tehdit aktörlerinin keşfetmesi ve istismar etmesi için sürekli genişleyen bir saldırı yüzeyi oluşturdu.

Tehdit aktörleri daha karmaşık hale geldi ve hedefleri genişledi. Fikri mülkiyet hırsızlığı, altyapı sabotajı ve daha büyük ölçekte para kazanma saldırıları yaygınlaştı. Daha fazla kuruluş, iyi finanse edilen ve son derece bilgili düşmanların yönlendirdiği ulus devlet tehditlerinin farkına vardı. Bu da otonom olarak bir adım önde kalabilecek kadar hızlı öğrenebilecek, aynı derecede karmaşık savunmalara olan ihtiyacı artırdı. İran’ın nükleer tesislerini hedef alan Stuxnet solucanı gibi olaylar ve Target ile Sony Pictures gibi yüksek profilli şirketlere yönelik yıkıcı saldırılar kötü şöhret kazandı ve risklerin arttığının altını çizdi.

Siber Güvenlikte Yapay Zekanın Üçüncü Dalgası 2020-Günümüz

Günümüzde yapay zekanın siber güvenlikte kullanımı konusunda derin bir değişim yaşanıyor. Uzaktan çalışmanın her yerde bulunması, hiper bağlantılı ve merkezi olmayan BT sistemleriyle birleştiğinde, geleneksel güvenlik sınırlarını bulanıklaştırdı. Akıllı evlerden akıllı arabalara ve tüm şehirlere kadar IoT Nesnelerin İnterneti ve bağlı cihazlardaki artışla birlikte saldırı yüzeyi katlanarak genişledi.

Siber Tehditlerle Mücadelede Yapay Zekanın Yükselişi!

Bu ortamda yapay zekanın rolü tamamen savunma mekanizması olmaktan çıkıp, düşmanlar tarafından da kullanılan iki ucu keskin bir kılıca dönüştü. ChatGPT gibi ticari üretken yapay zeka araçları, kötü aktörlerin teknolojiyi kötü amaçlarla kullanmasını önlemek için korkuluklar oluşturmaya çalışırken, saldırganların boşluğunu doldurmak için WormGPT gibi rakip araçlar ortaya çıktı.

Peki Çözüm Nedir?

Siber güvenliğin evrimsel yolculuğu, tehdit aktörlerinin amansız ustalığını ve savunucuların iyi donanımlı ve bilgili olma ihtiyacını vurguluyor. Yapay zekanın hem müttefik hem de potansiyel düşman olarak hizmet ettiği bir aşamaya geçtikçe hikaye daha karmaşık ve etkileyici hale geliyor.

Cylance® AI , yapay zeka odaklı siber güvenlik alanında öncü ve pazarda kanıtlanmış bir lider olarak başından beri aslında mevcut bir sistemdi. İleriye baktığımızda, BlackBerry® ‘nin yaptığı çalışmalarda mevcut durumda. BlackBerry bu konuda;

Ufukta neler olacağını keşfetmek için sürekli olarak Cylance AI teknolojimizin sınırlarını zorluyoruz. Üretken yapay zekanın savunmacılar için güçlü bir araç olarak sahneye nasıl girdiğini ve yarının karmaşık tehditlerini öngörmek ve bunlara karşı koymak için yeni bir mercek sunmaya çalışıyoruz. Gelecek, yapay zeka destekli siber güvenliğin gelişen dokusunu benimsemeye hazırlananlar için büyük umut vaat ediyoruz. şeklinde bir açıklama yapıyor.

Siber Tehditlerle Mücadelede Yapay Zekanın Yükselişi!

BlackBerry yaptığı bu yapay zeka çalışması ile şüphesiz öncü ve örnek bir çalışmaya imza atmış durumda. Umarım Yapay Zeka özellikle Güvenlik konusunda çok daha başarılı bir noktaya ulaşacak ve hayatımızı kolaylaştırırken diğer yandan da bizlerin güvenliğini çok daha iyi bir şekilde sağlaya bilecektir. Bununla birlikte yatırımları çok daha büyük olan Tehdit aktörleri’de bu alanda çalışmaktan vazgeçmeyecektir.

Bir başka konuda görüşmek üzere takipte kalın güncel kalın.

Yeniliklerden ve güncel gelişmelerden ilk siz haberdar olmak istiyorsanız Tech Dergi X adresimizi takip etmeyi unutmayın.

Ayrıca benim X adresime ulaşmak için buraya tıklayın.

GÜNCEL KONULAR:

Windows 11’e Gelişmiş Windows Ayarları Paneli Geliyor!

Merhaba ben Murat, 27 yaşındayım evli ve bir çocuk babasıyım. Okumayı, yazmayı ve araştırmayı seven birisiyim, Tech Dergi'de tecrübem dahilinde sizlere yenilikler ve güncel gelişmeleri aktarıyor olacağım. İletişim E-Posta Adresi: murattimur@techdergi.net

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir