Hiyeroglif Ve Emojiler Arasındaki Benzerlik
  1. Anasayfa
  2. Genel

Hiyeroglif Ve Emojiler Arasındaki Benzerlik

Hiyeroglif, değişen ve gelişen kelimeler gibi, ‘emoji’ olarak karşımıza çıkmış olabilir mi?

Hiyeroglif, kökeni belli olmamakla birlikte, Fenike alfabesine ilham olduğu düşünülüyor. M.Ö 3900’lü yıllara -belki de daha fazlasına-  gidebileceğimiz bir geçmişe sahip olmasının yanı sıra, Tanrı Toth tarafından öğretildiği de edindiğimiz bilgiler arasında. Tanrı Toth’un, yazıyı başka bir gezegenden getirmiş olma ihtimalini göz önünde bulundurmamız gerekir. Çünkü, Erich Von Daniken’in dediği gibi Mitolojik Tanrı dediklerimiz, gezegenimize gelen ziyaretçilerdir.

Hiyorglif ve Emoji benzerliği

Marshall Mcluhan ve Sembolik dil

İnsan, sosyal bir canlıdır. İletişim, ihtiyacın bir sonucudur. Tarihin ilk çağlarında, yazının kullanılmadığı dönemlerde dahi, resim sanatının iletişim aracı olarak kullanıldığını biliyoruz.  Teknolojinin gelişmesiyle, Marshall Mcluhan’ın ‘Global Köy’ olarak ifade ettiği bir sürecin içerisindeyiz. Dünya, büyük bir gezegen gibi görünse de teknoloji sayesinde küçük bir köye dönüştü. Cep telefonları, tablet ve bilgisayarla kilometrelerce uzaklıktaki kişilerle iletişim kurabiliyoruz. Ortak dil İngilizce olsa da, ortak dilin emoji olması büyük kolaylık sağlar. Global köyün dili, emojidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, insanların benzer olaylara benzer tepkiler verdiğini de belirtmek gerekir. Tabi ki emoji sadece duyguların ifadesi olarak karşımıza çıkmıyor. Çevremizde bulunan her şey emoji olarak görmemiz mümkün. Gerçekliğin, dijitalleşmesi gibi bir anlam ifade ediyor.

Bir hiyeroglif örneği

Hiyeroglif ve Emoji

‘Hiyeroglif ‘ kelimesi ‘kutsal yazı, kutsal oyma’ anlamlarına gelir. Emoji ise, günlük yaşantımızda kullanılan kelimelerin sembolik karşılığıdır. Pratik olması açısından insanlar kendilerini daha kısa bir şekilde ifade etmek istediler ve daha fazla emojiye ihtiyaç duydular. Tuşlu telefonda kullandığımız iki nokta ve parantez, yıllar içerisinde ve teknoloji sayesinde gelişerek birçok sembole dönüştü. Duygular, mimikler, sosyolojik çeşitlilik, evrensel düzeyde düşünüldüğünde keşfedilen bir çok ‘şey’ mevcut.

Hiyeroglifler, figürün başının baktığı yöne doğru okunduğunda anlam ifade eder. Emojiler ise, hiyerogliflerden farklı olarak bize dönüktür. Karşı tarafı ve bizi temsil eder. Bu da, yüz yüze konuşma hissi yaratır.

2017 Haziran ayı itibariyle Unicode standartlarında 2666 adet emoji bulunmaktadır. Hiyeroglif alfabede ise 700’den fazla olduğu söyleniyor.

İşin belki de en ilginç yanı, hiyerogliflerde, o dönemin teknolojisinde bulunmayan araçlar bulunmaktadır. Tek farkı, biz mekanik bir araç kullanırken onların, bizlere bıraktıkları mirastan yola çıkmamız. Medeniyetler; gelişir, büyür ve çöker. Farklı zamanlarda, birbirlerinin devamı olarak yeniden ortaya çıkarlar. Tarih tekerrürden ibarettir.

Hiyeroglif Ve Emojiler Arasındaki Benzerlik

Hiyeroglif ve emojiler hakkında sizin fikirleriniz nelerdir? Instagram üzerinden bizimle fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir