Boeing’in Uzay Kapsülü Yanlış Yörüngeye Girdi!
  1. Anasayfa
  2. Genel

Boeing’in Uzay Kapsülü Yanlış Yörüngeye Girdi!

Boeing şirketinin ilk kez uzaya fırlatılan uzay kapsülü büyük bir hata ile karşılaştı. Yanlış yörüngeye giren Kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşamayacak.

Boeing Space Capsule Gets NASAs 5ca666bcbcbf58ab4711326fcc527fb2

Boeing’in, Uluslararası Uzay İstasyonu‘na (ISS) astronot taşımak için tasarlayıp geliştirdiği yeni kapsülü Starliner, 20 Aralık itibariyle ilk kez uzaya fırlatılmıştı. NASA‘nın canlı olarak yayınladığı görevin başarıyla tamamlandığı düşünülüyordu. Fakat ilginç bir hata gerçekleşti. NASA başkanı Jim Bridenstine, kapsülün yanlış bir yörüngeye girdiğini ve maalesef Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşamayacağını açıkladı. 

6c8351893 interior boeing cst100 interior mockup.nbcnews ux 1024 900

Kapsül Neden Yanlış Yörüngede?

NASA tarafından yapılan açıklamalarda kapsülün yörüngeye giriş sırasında bir “anomali” yaşadığı belirtiliyor. Starliner adlı kapsülün şu anda stabil ancak yanlış bir yörüngede yer aldığı ve dolayısıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşamayacağı söyleniyor. NASA ve Boeing şu anda problemin nedenlerini araştırıyor. İlk verilere göre ise hatanın yazılımsal kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Normalde uçak firması olarak tanıdığımız Boeing, 2013 yılından beri NASA için Starliner kapsülünü geliştiriyor. Uzay mekiğinin maliyetli ve uzun süren işler olması dolayısı ile 2011 yılında programları iptal edilmişti. O zamandan bu yana NASA, astronotlarını Rus kapsülleri veya roketleriyle uzaya fırlatıyordu.

Ancak NASA, Rusya’dan bağımsız çalışmalar yapmak için iki özel şirket ile anlaşmıştı. NASA, dünyaca ünlü özel havacılık şirketleri olan Boeing ve SpaceX için milyarlarca dolarlık yatırımlar yapmıştı. Kapsül yapması için bu şirketlere yatırım yapan uzay ajansı; Boeing’ten Starliner, SpaceX firmasından ise Crew Dragon adlı uzay kapsülü projelerini geliştirmesini bekliyor.

starliner crewdragon Aug2018 879x485 1

Starliner’da yaşanan problem, ISS‘e astronot taşınmasının aksamasına neden olacak. Zaten Boeing firması test sürecinde tam üç yıl geriden geliyor. Şu anda ortaya çıkan her yeni problem muhtemelen NASA için daha fazla maliyet ve zaman kaybı haline geliyor. NASA, Boeing ve SpaceX ile 2014 yılında anlaşma sağlamış ve uzay kapsüllerinin astronot taşıma hedefini 2017 yılı olarak göstermişti. Adeta 2020 yılına geldik ancak NASA‘nın yatırım yaptığı her iki şirket de şu anda uzaya insan taşımaktan epey uzaklar.

Diğer haberlerimize hızlı ulaşmak için bizi takip edebilirsiniz!

  Dilerseniz Starliner’ın başarısız yörünge fırlatılışını izleyebilirsiniz;

5 yaşında bilgisayarla tanışmış, teknoloji, oyun ve müziğe yoğun ilgi duyan; her şeyden bir parça kapmış kimse.

Yazarın Profili
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir