1. Anasayfa
  2. Otomobil

Tüm Detaylarıyla Lpg İçin Tasarlandı

Tüm Detaylarıyla Lpg İçin Tasarlandı

BRC Türkiye distribütörü 2A Mühendislik’in Honda ile ortaklığıyla geçtiğimiz Kasım ayında faaliyete alınan Kocaeli, Kartepe LPG dönüşüm merkezi 11 yıllık Honda-BRC iş birliğinin devamlılığını sağladı. Yıllık 20 bin araç kapasiteli LPG dönüşüm merkezinde dönüşümü gerçekleştirilecek Honda Civic’lerin Avrupa pazarına ihraç edileceği açıklandı.

BRC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Genci Prevazi, 2011’den bugüne 130 bin Honda Civic’i LPG’liye dönüştürdüklerini vurgulayarak, “Uzun yıllara dayanan BRC-Honda ortaklığı geçtiğimiz Kasım ayında faaliyete geçen Kocaeli, Kartepe’deki LPG dönüşüm merkezimizle bir adım daha ileri taşındı. Burada dönüşümü gerçekleştirilen Civic’ler Avrupa pazarında da kendisine yer bulacak” ifadelerini kullandı.

“11 YILLIK ORTAKLIĞIMIZ AR-GE ÇALIŞMALARINA OLANAK TANIDI”

Honda ekibinin 11 yıl önce Türkiye pazarında yer alacak LPG’li Honda Civic için kendilerine başvurduğunu belirten Genci Prevazi, “Honda, Türkiye pazarında yer alacak çevreci ve ekonomik bir araç üretmek istedi. Görüşmelerimiz sürerken İtalya’daki ana fabrikamızı gezmek istediler. Burada yer alan Ar-Ge merkezimizi gezdikten sonra dönüşüm için BRC’yi tercih ettiler. Bizler de dönüşümün uyumu için çoğunluğu motor bölgesinde yer alan değişiklik taleplerimizi Honda ekibine ilettik. LPG uyumu için motorda değişiklikler yapıldı ve böylece proje başladı. Satışa sunulduğu ilk yılda ayda 100-150 olan araç satış rakamları LPG seçeneğinin eklenmesiyle 300’ü aştı. Yıl sonuna doğru satış rakamları 600’ü buldu. Başarımızı gördükten sonra anladık ki, Türkiye’de alternatif yakıtlara bir yönelim var. Fabrikasyon LPG’li araçların satış başarısı daha çok artacak. Bunu bir adım daha ileri taşımak istedik ve bir geliştirme projesi başlattık” diye konuştu.

LPG İLE ÇALIŞAN BİR MOTOR ÜRETMEYİ HEDEFLEDİK VE BAŞARDIK

“LPG İLE ÇALIŞAN BİR MOTOR ÜRETMEYİ HEDEFLEDİK VE BAŞARDIK”

Honda, Civic modelinin ikinci Ar-Ge çalışmasına değinen BRC Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Prevazi, “İkinci nesil LPG’li Civic’lerin geliştirme süresi yaklaşık 3,5 yıl sürdü. Japonya’daki Honda Ar-Ge merkezi motorda 28 adet değişiklik yaparak sadece LPG ile çalışan bir motor üretmeyi hedefledi ve başardı. 2016 yılında Honda Türkiye fabrikasında bir dönüşüm hattı kurarak üretime başladık. Günlük 100 araç dönüştürme kapasitesine sahip bu hattan çıkan araçlar 2016-2017 yılında aylık 2 bin, 2 bin 500 gibi beklenenin ötesinde bir satış başarısına ulaştı. Araçların üretimi sürerken 2021’de çıkacak yeni LPG’li Civic’in geliştirilmesine başlandı” dedi.

“TAMAMI LPG İÇİN TASARLANDI”

LPG’li Honda Civic’in bugünkü modelinin geliştirilme hikayesini paylaşan Prevazi, “Henüz tasarım aşamasında LPG’li olarak tasarlanan yeni nesil Honda Civic üzerine çalışmaya başladığımızda aracın bir prototipi bile yoktu. 5,5 yıl süren Ar-Ge çalışmasına Honda İngiltere ve Japonya Ar-Ge ofisleri ve BRC İtalya Ar-Ge tesisi katıldı. Aracın karoseri dahil LPG’ye uygun tasarlandı. LPG tankının oturacağı yer bile tüm etkiler göz önünde bulundurularak maksimum güvenliği sağlayacak şekilde dizayn edildi. Bütün testler, vibrasyon, emisyon, yol testleri, darbe testleri, benzinlide olduğu gibi sıfır LPG’li araçta da yapıldı ve tüketiciye sunuldu” ifadeleriyle sözlerini sonlandırdı.

Tüm Detaylarıyla Lpg İçin Tasarlandı

LPG GERÇEKLERİ:

  • Çoğu hidrokarbon yakıtlara göre LPG’nin karbon-hidrojen oranı düşüktür. Dolayısıyla ürettiği birim enerji başına çok daha az karbondioksit (CO2) açığa çıkar.
  • LPG değişik oranlarda bütan ve propan gazlarının karışımıdır. Karışım oranına göre farklılık gösterse de tüm diğer hidrokarbon yakıtlara (doğal gaz, benzin, dizel vs.) göre kilogram başına daha fazla enerji üretir. Kalorifik değeri yüksektir.
  • Birleşmiş Milletler Uluslararası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) göre, karbondioksitin (CO2) küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü, yani sera gazı etkisi 1 iken, doğalgazın ki (metan) 25, LPG’ninki 0’dır.
  • Hava kirliliği ve insan sağlığı açısından en önemli kirleticiler katı parçacıklar (PM) ve azot oksitlerdir (NOx). Avrupa Birliği ülkelerinde PM’den kaynaklanan sağlık harcamalarının ton başına 75.000 Euro, NOx’den kaynaklananın ise 12.000 Euro olduğu hesaplanmaktadır.
  • Katı parçacıklar, oluşan hava kirliliğinin Avrupa Birliği ülkelerinde her insanın hayatını ortalama 8 ila 6 ay azalttığı tahmin edilmektedir. Ayrıca açık ateşlerin neden olduğu solunum yolları sorunlarının dünyada yılda 1,5 milyon insanın hayatına mâl olduğu tespit edilmektedir.
  • LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır.
  • Otomotiv yakıtları arasında azot oksitler (NOx) salınımı en düşük yakıt LPG otogazdır. LPG’li bir araç kilometre başına doğal gazlı bir araca göre yüzde 50, benzinli bir araca göre yüzde 75, dizel araca göre yüzde 200 daha az NOx üretmektedir.
  • Avrupa Birliği’nde 1000 kilometre başına salınan zararlı maddelerden kaynaklanan sağlık harcamaları dikkate alındığında LPG otogaz, benzinden yüzde 70, dizelden yüzde 700 daha az sağlık harcaması sağlar. • Ülkemizde yaklaşık 5 milyon araç LPG otogaz kullanmaktadır. Bu suretle her yıl yaklaşık 2 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşmektedir

ROLLS-ROYCE SPIRIT OF ECSTASY Amblemini Yeniden Tasarladı

Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir