Marilyn Monroe: Sinema İkonu
  1. Anasayfa
  2. Sanat

Marilyn Monroe: Sinema İkonu

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe, Norma Jeane Mortenson ismi ile Los Angeles Devlet Hastanesi’nde doğmuştur. Annesinin hastalığı yüzünden hastaneye kaldırılması üzerine Monroe bundan sonraki hayatını bir yetimhanede ve çeşitli bakıcı ailelerin yanında geçirmek zorunda kaldı. Kısa sürede The Blue Book mankenlik ajansının en başarılı modellerinden biri olan Monroe, düzinelerce magazin dergisinde gözüktü. Bu dönemde 20th Century Fox’un yöneticisi Ben Lyon’un dikkatini çekti ve onun için bir deneme çekimi ayarladı. Aynı zamanda ona altı aylık bir kontrat yaptı.

Lyon’un önerisiyle adını Marilyn Monroe olarak değiştiren Norma Jean, “Scudda Hoo! Scudda Hay!” ve “Dangerous Years” isimli iki film çevirdi. Ancak iki filmin başarısız olması, Monroe’nun bir süre sinemadan uzak kalmasına neden oldu. Fox şirketinin Monroe ile yeni bir kontrat imzalamaması yüzünden bir süre boşta kaldı. Modelliğe devam ederken aynı zamanda da oyunculuk derslerine devam etti. “Ladies of the Chorus” adındaki filmde, ilk kez şarkı söyleme ve dans etme şansını yakaladı.

Marilyn Monroe

New York’tayken arkadaşı fotoğrafçı Milton Greene ile kendi prodüksiyon şirketi Marilyn Monroe Productions’ı kurdu. Bu arada, Marilyn Monroe‘nun yokluğu sırasında stüdyo tarafından seyirciye sunulan Jayne Mansfield ve Sheree North gibi alternatiflerinin başarısız olması ve “The Seven Year Itch” filminin gişedeki başarısı üzerine Zanuck onu geri çağırıp istediği şartları yerine getirerek yeni bir sözleşme yaptı. Monroe, bundan sonra sadece onayladığı senaryolar ve kendi belirlediği yönetmenlerle çalışacak ve Fox dışındaki diğer stüdyolar ile filmler çevirebilecekti. 1955 yılında stüdyo ile yaptığı bu yeni sözleşmeye ve prodüksiyon şirketine bağlı olarak Joshua Logan tarafından yönetilen ilk filmi “Bus Stop”‘ı çevirdi. Bu filmdeki salon şarkıcısı Cherie rolüyle kariyerindeki en iyi dramatik performasını göstererek eleştirmenlerden büyük övgü aldı ve Altın Küre Ödülü’ne aday oldu.

Marilyn Monroe

Film boyunca Marilyn Monroe’nun psikolojik ve fiziksel sorunları, alkol ve reçeteli hap bağımlılığı, iki sefer yorgunluk ve sinir bozukluğu sebebiyle hastaneye yatırılması ve sete sürekli geç gelmesi nedeniyle çekimlerde çok fazla sorun ve gecikmeler yaşanmasına rağmen, Marilyn Monroe ve diğer oyuncular gösterdikleri performanslarla eleştirmenlerin ve seyircilerin ilgisini çekti. Ancak filmin çekimleri tekrar başlamadan önce yüksek dozda sakinleştirici ilaç alarak 5 Ağustos 1962’de Brentwood, Los Angeles’daki evinin yatak odasında henüz 36 yaşındayken hayata veda etti. Marilyn Monroe’nun bedeni daha sonra bir cenaze töreni ile 8 Ağustos 1962 yılında ise Westwood Village Memorial Park Mezarlığı’nda defnedildi.

Filmografi

1947 Dangerous Years Evie 20th Century-Fox
1948 Scudda Hoo! Scudda Hay!† Betty 20th Century-Fox
1948 Ladies of the Chorus Peggy Martin Columbia Pictures
1949 Love Happy Grunion’un müşterisi United Artists
1950 A Ticket to Tomahawk† Clara 20th Century-Fox
1950 The Asphalt Jungle Angela Phinlay Metro-Goldwyn-Mayer
1950 All About Eve Bayan Claudia Caswell 20th Century-Fox
1950 The Fireball Polly 20th Century-Fox
1950 Right Cross† Dusky Ledoux Metro-Goldwyn-Mayer
1951 Home Town Story Iris Martin Metro-Goldwyn-Mayer
1951 As Young as You Feel Harriet 20th Century-Fox
1951 Love Nest Roberta Stevens 20th Century-Fox
1951 Let’s Make It Legal Joyce Mannering 20th Century-Fox

Marilyn Monroe

Ödüller ve Adaylıklar

1953 Altın Küre Henrietta Ödülü: Dünyanın Favori Kadın Film Sanatçısı.
1953 Photoplay Ödülü: En Popüler Kadın Yıldız
1956 BAFTA Film Ödülü Adaylığı: En İyi Yabancı Aktris (The Seven Year Itch)
1956 Altın Küre Adaylığı: Komedi veya Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu (Bus Stop)
1958 BAFTA Film Ödülü Adaylığı: En İyi Yabancı Aktris (The Prince and the Showgirl)
1958 David di Donatello Ödülü (İtalyan): En İyi Yabancı Aktris (The Prince and the Showgirl)
1959 Crystal Star Ödülü (Fransız): En İyi Yabancı Aktris (The Prince and the Showgirl)
1960 Altın Küre, Komedi veya Müzikalde En İyi Kadın Oyuncu (Some Like It Hot)
1962 Altın Küre, Henrietta Ödülü: Dünyanın Favori Kadın Film Sanatçısı

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Bir kadına doğru ayakkabıları verirseniz dünyayı bile fethedebilir.

Marilyn Monroe

Harikayım ama güzel değilim. Günahkarım ama şeytan değilim. İyiyim ama melek değilim.

Marilyn Monroe

Bir kadın sınırlarını, akıllı bir kadın ise sınırlarının olmadığını bilir.

Marilyn Monroe

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir