1. Anasayfa
  2. Donanım

Apple’ın ilaç özelliği doğru yönde atılmış bir adım

Uzmanlar, hatırlatma uygulamalarının insanları daha sağlıklı tutup tutmadığını bilmiyor

Apple’ın ilaç özelliği doğru yönde atılmış bir adım

Apple, bu hafta WWDC 2022’de watchOS 9 kapsamında duyurduğu iPhone ve Apple Watch için ilaç takibi özelliğiyle yeni bir şey icat etmiyor. Halihazırda piyasada, ilaçlarını almaları gerektiğinde insanları uyaran birçok uygulama var.

Ancak insanlara ilaçlarını düzenli olarak almaya çalışmak sağlık hizmetlerinde büyük bir sorundur ve kronik rahatsızlıklar için ilaç yazanların yaklaşık yarısı bunları söylendiği gibi almıyor. Bu uyumsuzluk, sağlık sistemine yılda yüz milyarlarca dolara mal oluyor, çünkü insanlar ilaçlarını düzgün bir şekilde almadıklarında hastalanıyorlar. Alet, ideal ilaç uygulaması için uzmanların istek listelerinde her şeye sahip olmasa da, Apple gibi bir teknoloji şirketinin halka girmesi faydalı bir gelişme olabilir.

Arkansas Üniversitesi Tıp Bilimleri’nde eczacılık pratiği doçenti olan Seth Heldenbrand, “Bunun doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşünüyorum” diyor.

Alet, kullanıcıların aldıkları ilaçların bir listesini girmesine ve her ilaç için belirli bir hatırlatma programı oluşturmasına olanak tanır. İlaç alma zamanı geldiğinde, insanlar iPhone veya Apple Watch’larında bir uyarı alır. Ardından, dozu kaydetmek için “alındı” veya “atlandı” düğmesine basabilirler. Sağlık uygulaması, bir kullanıcının zaman içinde ilaçlarını ne sıklıkta kullandığını izleyecektir.

Araştırmalar, bu tür dürtülerin ilaca uyumu iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. İlaç uyumunu inceleyen British Columbia Üniversitesi’nde doçent Mary de Vera, bir tedavi planına bağlı kalmamalarının ana nedeninin bir ilacı almayı unutmaları olduğu hastaların alt grubu için yararlı olduğunu söylüyor. Ancak diğer gruplar için daha az faydalıdır: Birisi neden gerekli olduğunu anlamadığı için ilaç almıyorsa, akıllı telefon uyarısı sorunu çözmeyecektir.

Apple’ın ilaç uygulamasını kullanan kişiler, Sağlık uygulamasının paylaşım özelliği aracılığıyla ilaç geçmişlerini aile üyeleri veya başkalarıyla paylaşabilecek. Bu, doktorlara hastalarının ilaçları nasıl aldıklarına dair fikir verebilir ki bu Heldenbrand’ın faydalı bilgiler olduğunu söylüyor. Ancak, uygulama aracılığıyla yalnızca tek taraflı olurdu – ve ilaçla ilgili tek taraflı iletişim, doktorların cevap yazabileceği bir sistemden tarihsel olarak daha az başarılı oldu, diyor de Vera. Dürtmeler, sağlayıcılarla olumlu bir geri bildirim döngüsünün parçasıysa daha iyi çalışma eğilimindedir.

Apple’ın ilaç uygulaması nasıl olacak?

Apple'ın ilaç uygulaması nasıl olacak?

Sadece bir hatırlatma özelliği sunmak, özellikle ilaca uyum gibi zorlu bir konuda büyük değişikliklere yol açmayabilir. “Bir hastanın böyle bir şeyi kullanmaya başlamak ve onunla etkileşime geçmek için yüksek bir içsel motivasyonu olabilir – ama bunu kullanmaya devam ediyor mu ve bu gerçekten ilaçlarını almalarına yardımcı oluyor mu? Bu yapışma iğnesi sert bir iğnedir” diyor Heldenbrand.

iPhone kullanıcıları için bu özellik, halihazırda piyasada bulunan bazı bağımsız uygulamalardan daha erişilebilir olacaktır. Kullanıcılar, özellikle zaten Sağlık uygulamasını kullanıyorlarsa, ayrı bir programı nasıl indireceklerini ve kuracaklarını bulmak zorunda kalmayacaklar. Bu, mevcut Apple ekosisteminde olduğu için, kullanıcıların sağlık verilerini başka bir üçüncü tarafa göndermediği anlamına da geliyor. Heldenbrand, “Bu, hastaların mahremiyeti için bir koruma katmanı sağlıyor” diyor.

Uygulamalar da gelir ve gider ve Apple gibi bir teknoloji devi, birinin rutinine daha fazla istikrar sunar – uzmanlar, insanların ilaçlarını almaya devam etmelerini sağlamak için iyi olabileceğini söylüyor. De Vera, “Bu, özellikle ilaç uyumu hakkında konuştuğumuzda, uzun bir oyun gibidir” diyor. “Bazı hastalar için ömür boyu sürer. Bu yüzden uzun oyunu oynayacak bir oyuncuya ihtiyacınız var.”

Bir ilaç özelliği, insanların ve doktorlarının, Sağlık uygulamasında ilaca uyumun uyku, egzersiz ve kalp ritmi gibi şeylerdeki değişikliklerle nasıl ilişkili olduğunu görebileceği anlamına gelir. Bu ilişkiler, büyük resim eğilimlerine bakan araştırmacılar için de değerli olabilir. Heldenbrand, şu anda bazı kişilerin bir uygulamayı kullanırken daha düzenli ilaç kullandığını gösteren veriler olsa da, bunun sağlıklarını iyileştirip iyileştirmediğinin veya ne kadar sürdüğünün net olmadığını söylüyor. “Şu anda milyon dolarlık soru bu.”

Elbette bu, Apple’ın ya araştırmacılarla bilgi paylaşmaya karar vermesini ya da bu soruların bazılarını yanıtlamak için kendi çalışmalarını başlatmasını gerektirecek. Yine de yaparlarsa, öğrenecekleri çok şey olabilir. De Vera, “Çok zengin olurdu” diyor. “Ve bu, hastaların ilaçlarını nasıl aldıklarını daha iyi anlamamıza yol açacaktır.”

RAZER KISHI V2 satışa çıktı

Çevirmen

Yazarın Profili
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir